Synthesis of furfural from xylose by heterogeneous and reusable nafion catalyts

Télécharger
  1. (PDF, 403 Ko)
  2. Obtenir@CNRC : Synthesis of furfural from xylose by heterogeneous and reusable nafion catalyts (Ouvre dans une nouvelle fenêtre)
DOITrouver le DOI : http://doi.org/10.1002/cssc.201100023
AuteurRechercher : ; Rechercher : ; Rechercher : ; Rechercher : ; Rechercher : ; Rechercher :
TypeArticle
Titre de la revueChemSusChem
Volume4
Numéro4
Pages535541; nbre. de pages : 7
Sujetbiomass; heterogeneous catalysis; Nafion; renewable resources; solid acids
RésuméNafion 117 has been proven as a robust and reusable heterogeneous catalyst for the dehydration of 9.1% (w/w) xylose in dimethyl sulfoxide (DMSO) to yield 60% furfural in 2 h at 150°C. The catalytic high activity promoted shorter reaction times to limit the formation of side-products which otherwise would lead to decreased yields. Within the allowable operating temperature range of Nafion (125 to 175°C), the reaction was kinetically controlled. In corroboration with AFM and SEM imaging, ATR-FTIR confirmed that the Nafion catalytic activity remained unchanged after 15 repeated uses. With excellent chemical and thermal stability under the conditions for xylose dehydration compared to existing solid acid catalysts, this reusable Nafion system could be a step towards the more economical production of furfural from renewable biomass, an intermediate chemical for the preparation of value-added chemicals.
Date de publication
Langueanglais
AffiliationConseil national de recherches Canada; Institut de recherche en biotechnologie du CNRC
Publications évaluées par des pairsOui
Numéro du CNRC53360
Numéro NPARC17906264
Exporter la noticeExport en format RIS
Signaler une correctionSignaler une correction
Identificateur de l’enregistrement18a480e3-3b2e-4fc3-be2a-5aa3ea167400
Enregistrement créé2011-07-01
Enregistrement modifié2017-03-23
Mettre en signet et diffuser
  • Partagez cette page avec Facebook (Ouvre dans une nouvelle fenêtre)
  • Partagez cette page avec Twitter (Ouvre dans une nouvelle fenêtre)
  • Partagez cette page avec Google+ (Ouvre dans une nouvelle fenêtre)
  • Partagez cette page avec Delicious (Ouvre dans une nouvelle fenêtre)
Date de modification :